Tréning Amatéri - rozhovor s Michalom Labajom

Michal Labaj, tréner hokejových talentov, učiteľ telesnej výchovy a dejepisu sa v JL Aréne ujal tréningu amatérov po Jánovi Plevovi.

V mladosti hráč MHK32 LM, ktorý prešiel všetkými hráčskymi kategóriami až po mužov, kedy sa rozhodol venovať štúdiu na UMB v Banskej Bystrici, čo neskôr neľutoval a vrátil sa ku hokeju ako tréner.

Slovo dalo slovo a Michal podstúpil tento dnes už úspešný experiment bez rozpakov a my sme ho vyspovedali niekoľkými otázkami.

 

 

V čom je základný rozdiel medzi tréningom talentov a amatérmi?

 

Pri tréningu amatérov nikdy neviete kto príde a aká bude účasť. Z tohto hľadiska sa nemôžem celkom pripraviť, ale skôr improvizovať pri zistení účasti a kvality hráčov.

Vždy je nuté sa tomu prispôsobiť, aby daný tréning mal svoj význam a každý na ňom našiel svoje uplatnenie.

 

Vieme že na webe JL Arény je a elektronické prihlásenie na tréning, nevyužíva sa?

 

Niekedy v začiatkoch aj áno, ale časom to ludia prestali využívať, býva to skôr spontánne a vždy sa nechám prekvapiť, kto príde na tréning, aj keď určití hráči chodia pravidelne.

 

Ako vidíš progres hráčov, dá sa to vôbec dosiahnuť a ako často trénujete?

 

Samozrejme progres tu je, tí čo chodia pravidelne určite zaznamenajú pokrok v činnostiach na ktoré sa zamerajú.

Momentálne ale trénujeme len raz do týždňa, čo je spôsobené rekonštrukciou hlavnej haly, inak bývajú tréningy cez týždeň dva.

Ale aj tak nik nemôže od toho očakávať zázraky, že tu vychováme nejakého hráča, jedná sa výhradne o hobby hráčov a zdokonalenie ich individuálnych činností.

 

Na akej úrovni musí byť daný hráč, aby sa mohol zúčastniť takého tréningu?

 

Beriem skoro všetkých pokiaľ majú hokejovú výstroj a stoja na korčuliach, týmto chcem pozvať aj hráčov, čo sa nevedia rozhodnúť, či to pre nich je.

 

Kto všetko sa zúčastňuje tréningov?

 

Naše tréningy dnes navštevujú amatérski hráči nielen z Mikuláša a okolia, ale ja z Martina, Popradu či Ružomberka. Chodia hráči rôznej výkonnosti, ktorí sa chcú zdokonaliť, aby si lepšie zahrali či so svojou partiou, alebo v LHL. Pri hraní partie, ako sa hovorí “o pivo” nie je moc príležitostí sa rozvíjať, tí slabší hráči sa dostanú k puku sporadicky a tak isto aj do zakončenia. Pri našom tréningu sú to desiatky striel a prihrávok.

 

Objaví sa na tréningu občas aj nejaká osobnosť, známejší hráč, aby to pridalo chalanom na motivácii?

 

Áno, trénovalo s nami už niekoľko známych hráčov, hlavne mimo ich sezóny nás bol pozrieť Andreas Štrauch z Popradu, bratia Hunovci tiež a bolo to veľmi príjemné spestrenie tréningu pre chlapcov.

 

Ako to vypadá s brankármi?

 

Brankári sú trošku problémom, snažíme sa ich na tréning zabezpečiť, ale nie vždy sa to podarí a tak príde na rad strelecká plachta. Myslím si, že toto je výzva aj brankárom, ktorí za tréning ani neplatia 7€, tak ako hráči. Je to presne o tom istom, ako pri hráčoch, množstvo striel a rôzne cvičenia pomôžu aj bránkárom ku zdokonaleniu ich brankárskych činností. Týmto pozývam brankárov, príďte k nám trénovať.

 

Myslíš si, že tento projekt je úspešný a bude pokračovať ďalej?

 

Samozrejme, som o tom presvedčený, je to veľká príležitosť pre všetkých hobby hráčov skúsiť niečo zo sebou ešte urobiť, nikdy sa nevzdať a neopúšťať sa s pribúdajúcim vekom, kde je vôla, tam je proste cesta.